LABIOPLASTIA

LABIOPLASTIA

Termenul de labioplastie este unul generic si cuprinde mai multe interventii de remodelare atat a labiilor mici, cat si a labiilor mari.
Labiile mici pot fi hipetrofiate, mai mari, mai lungi decat in mod obisnuit, depasind cu mult labiile mari fie constitutional (pacienta s-a nascut asa) sau ca urmare a sarcinii, nasterii sau a unor tulburari hormonale. In plus, acestea pot fi asimetrice si hipergmentate, mai inchise la culoare si pot fi asociate cu un preput/invelis clitoridian (clitoral hood) in exces sau, uneori, dublu.

Labiile mari, in schimb, pot prezenta atat exces de volum, cat si atrofie, umplere insuficienta din cauza fluctuatiilor de greutate sau a procesului de imbatranire.
Labioplastia cuprinde, asadar, interventiile chirurgicale de reducere a dimensiunilor labiilor mici si mari, dar si interventiile de augumentare a labiilor mari cu grasime proprie sau cu acid hialuronic.

Cand se recomanda labioplastia?
Aceste interventii sunt recomandate atunci cand pacientele sunt nemultumite sau chiar inhibate de aspectul labiilor care pot fi vizibile prin imbracamintea mulata (colanti, costum de baie). Mai mult decat atat, hipertrofia labiilor poate duce la discomfort sau chiar durere in timpul statului pe scaun prelungit, alergatului, mersului pe bicicleta sau in timpul actului sexual.

Cum decurg interventiile?
Operatia de micsoare a labiilor mici asociata sau nu cu reducerea invelisului clitoridian dureaza in jur de ora, se realizeaza sub anestezie locala si este complet nedureroasa. Intai se aplica o crema anestezica timp de jumatate de ora, iar apoi se injecteaza anestezicul local, pacienta nesimtind niciun disconfort. Dupa excizia tesuturilor in exces, se sutureaza plaga operatorie cu fire resorbabile care pot fi indepartate la 6 zile sau lasate sa cada singure, in functie de toleranta fiecarei paciente.

Micsorarea labiilor mari se realiza atat prin lipoaspiratie cat si prin excizia unei portiuni din piele si grasime subcutanata sau prin combinarea celor doua metode. Interventiile se pot realiza sub anestezie locala sau generala fiind, de asemenea, nedureroase.
Este foarte important sa se evite exciziile excesive pentru a se mentine proportiile normale intre aceste structuri anatomice. In caz contrar, pacientele pot resimti senzatii de durere sau uscaciune, odata cu inaintarea in varsta si aparitia atrofiei specifice menopauzei.

Augumentarea labiilor mari se face prin doua metode: injectarea de acid hialuronic sau transferul de grasime proprie. Deoarece acidul hialuronic este un filler resorbabil, injectarea acestuia trebuie repetata periodic la un interval de 9-12 luni. Transferul de grasime proprie presupune, in general, doua interventii deoarece nu toata grasimea transferata supravietuieste, insa odata atins volumul dorit aceasta procedura nu mai trebuie repetata, rezultatele mentinandu-se indelungat.

Lipofillingul sau lipotransferul consta in recoltarea grasimii de la nivelul zonelor unde aceasta se afla in exces (de obicei abdomenul inferior), prelucrarea si transferul acesteia la nivelul zonei deficitare, la nivelul labiilor mari.

Cum decurge perioada postoperatorie?
Recuperarea dupa interventiile chirurgicale de remodelare a labiilor mici si mari dureaza intre 6 si 8 saptamani. In cazul operatiilor realizate sub anestezie locala, pacientele se externeaza in aceeasi zi si revin la control a doua zi. Timp de 3 saptamani trebuie evitat efortul fizic intens si folosirea articolelor vestimentare stramte. De asemenea, contactul sexual trebuie evitat in jur de 6 saptamani.
Recuperarea dupa lipotransfer si, mai ales, injectare de acid hialuronic este mult mai rapida, de aproximativ 1 saptamana respectiv cateva zile.